Det är något speciellt med glädjen över att ha funnit drömhuset. Fjärilar i magen-känslan infinner sig, vilket är fantastiskt kul och spännande. I många fall har du dock fått göra en kompromiss mellan läget och husets skick, för det är alltid läget som räknas. Har du hittat ett fallfärdigt gårdshus inne på Riddargatan på Östermalm i Stockholm? Då har du i första hand betalat för läget och inte för skicket på fastigheten. Detta inverkar också på hur stora lån som är rimligt att ta för att finansiera renoveringen.
Ett motsatt exempel är att köpa ett fallfärdigt hus i Norrlands inland, som dock har ett bra läge. Här kan det bli svårt att få tillbaka utlagt lån efter färdigställd renovering, helt enkelt för att efterfrågan – och därmed huspriserna – i området är för låga. Det är spännande, utmanande och roligt att renovera upp en gammal sliten fastighet till sitt egna drömboende – det gäller bara att planera hur och för vad du ska låna, så att det ska bli en så fördelaktig affär som möjligt.
Det finns en del att ta i betänkande innan man går till handling och sätter igång renoveringen. Prioritera att stå för en del av kostnaden ur egen plånbok. En bra tumregel är att lägga 20 % av renoveringskostnaderna ur egen ficka. Resterande 80 % kan lånas av bank eller andra låneinstitut. Prioritera funktionsrenoveringar av huset i första hand och utseendemässiga renoveringar i andra hand.
Finansiera ert renoveringsobjekt
När man nu funnit sitt drömrenoveringsobjekt, vilket kan vara villan, torpet eller fritidshuset, kommer nästa fråga. Hur ska detta renoveringsprojekt finansieras på bästa sätt? Det kan ju behövas alltifrån målarfärg till nya vitvaror och virke. Svaret blir att undvika för höga renoveringslån. Ta en del i taget. Planera renoveringen, lånekostnader och vilka entreprenörer ni väljer att låta utföra renoveringen. Välj alltid med stor omsorg och läs alltid det finstilta. Riktigt bra lånevillkor kan förhandlas fram med fastigheten som banksäkerhet. Hör efter hos flera långivare och låneinstitut. Jämför och förhandla med samtliga. Även den egna banken ska få veta att den har konkurrenter med bra lånevillkor. Om du inte har möjlighet att utnyttja ditt befintliga bolån tingas du ta ett privatlån eller avstå från renoveringen. Privatlån blir betydligt dyrare än att utöka bolånet, men det är en extrakostnad som man helt enkelt får ta ställning till. Är det värt det eller inte. Det kan man bara svara på själv. På Creddit.se kan du jämföra privatlån.